Forskare i Luleå ska sanera PFAS-ämnen

Publicerad

Forskare vid Luleå tekniska universitet arbetar med att ta fram de bästa metoderna för hur man kan sanera vatten och jord som förorenats av PFAS-ämnen.

– Vi testar de mest lovande metoderna så att vi kan använda dem på fältet, säger Ivan Carabante som är projektledare och forskare inom avfallsteknik vid Luleå tekniska universitet.

En rad miljöskandaler har avslöjats runt om i världen till följd av att man tidigare använde PFAS i brandbekämpningsmedel som sedan kom ut i mark och drickvatten.

Målet att kunna rena var som helst

– Målet med den här forskningen är ju att redan i fältet kunna pumpa ut vattnet och behandla vattnet där. Lyckas vi då kan man göra det där och var som helst, säger Ivan Carabante.

Beviljats anslag

Forskningsprojektet ska pågå i tre år. Finansieringen står Statens geotekniska institut (SGI) för och projektet har beviljats 2,5 miljoner kronor. Man samarbetar med Swedavia-Umeå Airport, Dåva Dac, Swerock och Eurowaters.

Under de tre åren ska forskarna optimera behandlingsmetoder i labbmiljö för att sedan applicera dem på pilotanläggningar inom avfallsbranchen.

– Jag tror att det är ett stort framsteg med forskningen som vi gör här och vi kommer eventuellt hitta lösningen på de här problemen, säger Ivan Carabante.

NOT: Artikeln är en förkortad variant av en tidigare publicering juni 2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.