Hur ser det ut rent allmänt i Luleå med PFAS i dricksvattnet? Hör vad Luleå kommuns VA-chef Petra Viklund säger i klippet. Foto: SVT

Vattentäkt i Luleå innehåller skadliga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Vid en reservvattentäkt på Bergnäset i Luleå har man hittat förhöjda halter av PFAS-ämnen. Vissa av ämnena kan vara skadliga för människor.

– Det vi vill göra är en kapacitetspumpning, för att se hur mycket vatten handlar det om och varifrån de ökande halterna kommer ifrån. Det görs nu tillsammans med Luleå tekniska universitet, berättar Luleå kommuns VA-chef Petra Viklund.

Visserligen används inte reservvattentäkten på Bergnäset – men trenden för PFAS i vattnet är stigande och ligger nu mycket nära Livsmedelsverkets åtgärdsgräns för dricksvatten.

I många produkter

PFAS är ett samlingsnamn för 5000 olika industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter som i till exempel brandskum och impregneringsmedel. PFAS har tidigare hittats i brunnar hos fastighetsägare på Lulnäset i Luleå och på flygplatsen i Arvidsjaur. Gemensamt för alla dessa ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa kan ha skadliga effekter på människor och miljö.

– Det här är ett ämne som är industriellt framställt och bör inte finnas i vår natur, menar Petra Viklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.