Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, anser att polisen borde söka tillstånd för att motivera sin bevakning i Arjeplog. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Forskaren om drönarbevakning: ”Polisen borde söka tillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer att försöka stoppa illegal jakt och skoterkörning i förbudsområden i Arjeplog med hjälp av kamerautrustade drönare. Men om få personer lagförs och det samtidigt är integritetskränkande uppfyller bevakningen inte lagens krav. Det enligt forskaren Ingrid Helmius.

Sedan den 1 januari 2020 behöver polisen inte längre söka tillstånd för övervakning med hjälp av UAS, som i folkmun kallas drönare.

Men polisen måste överväga om syftet med bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad. Det ska finnas risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen ska vara att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Forskaren tveksam om man hittar jaktbrott

I sitt beslut om drönarbevakning i Arjeplog motiverar polisen det med att det i området finns problem med jaktbrottslighet, men de vill även använda drönarna för att upptäcka skoterkörning i förbudsområden.

– Problemet med stora ytor är effektiviteten, kommer man hitta några jaktbrott på det här sättet? Är det värt att riskera integritetsinskränkningar som det kan medföra? säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Polisen: Minimalt intrång på individen

I beslutet menar även polisen att få människor befinner sig i området och att de som vistas där är skoteråkare och till viss del skidåkare. De bedömer att intresset att övervaka området väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli bevakad.

”Kamerabevakning med UAS sker ofta från hög höjd för att få överblick över ett område. Detta innebär att de flesta personer som träffas av bevakningen inte går att identifiera. Detta minskar intrånget i den personliga integriteten avsevärt.”, skriver polisen i beslutet.

Tycker att polisen ska söka tillstånd

Ingrid Helmius menar att det hade varit bättre om polisen istället sökte tillstånd för drönarbevakning från en annan myndighet, precis som det var tidigare.

– Då måste polisen ordentligt motivera bevakningen och har då ryggen fri när två myndigheter tänkt likadant. Då har polisen ett tillstånd och vet att man gör rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.