Fram till den 15 juni 2021 kommer polisen bevaka stora delar av Arjeplogs kommun med hjälp av drönare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisens drönare ska stoppa illegal jakt – flyger i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har påbörjat kameraövervakning med hjälp av drönare i Arjeplogs kommun. Syftet är att förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott

Mellan den 11 mars och 15 juni 2021 kommer polisen med hjälp av UAS, så kallade drönare, att bevaka stora delar av Arjeplogs kommun.

Kamerabevakningen handlar om allmän övervakning för att upptäcka illegal jakt. Syftet är att förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott. Men även underlätta utredningen av denna brottstyp, skriver polisen på sin hemsida.

– Det förekommer illegal jakt i fjällkedjan men det är inte unikt för Arjeplog, utan problemet finns på många håll. Det handlar främst om jakt från fordon. Nu när vi kan använda drönare och bevaka ett stort område så ska det hjälpa oss att upptäcka jaktbrott, har Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef i Piteå älvdal, tidigare sagt till SVT.

I klippet nedanför kan du se fyra användningsområden för polisens drönare:

Om kamerabevakning med UAS:

Polisen har rätt att bevaka en plats med kamera utan tillstånd om det finns risk för allvarlig brottslighet och syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott.

Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

UAS, unmanned aerial system, används i första hand i samband med brottsplatsundersökningar, offentliga tillställningar såsom större idrottsevenemang och högriskmatcher, allmänna sammankomster, exempelvis demonstrationer och valmöten och eftersök av försvunna personer.

Läs mer om hur polisen behandlar personuppgifter här.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.