Forskare ser samband mellan tandförlust och tidig demens

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten befinner sig mitt i en tandvårdskris där köerna till både Folktandvården och de privata aktörerna slår rekord. Samtidigt blir tandläkarbristen bara större. Flera tandspecialister som SVT varit i kontakt med varnar nu för att det på sikt kan leda till allvarliga och kostsamma konsekvenser.

På senare år har flertalet forskarstudier runt om i världen visat på ett samband mellan tandlossning och flera allvarliga sjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer, diabetes, KOL samt demens.

En teori är att skadliga bakterier från inflammationen som orsakar tandlossning kan förflytta sig från munnen via blodet och upp till hjärnan – eller andas ned i lungorna och infektera andra ställen i kroppen.

Tandvården i Norrbotten

– Med anledning av att det finns så många studier som pekar på de här sambanden så menar man att det är en risk att förlora tänder. Eventuellt kan det vara så att man lättare får en tidigare debut av en demenssjukdom, säger Angelika Lantto som är specialist och odontologie doktor vid Region Norrbotten.

Nästan hälften av alla 50+har någon grad av tandlossning

Enligt Tandvårdens kompetenscentrum (TKC) får tio procent av världens befolkning allvarlig tandlossning och debuten sker oftast vid 37 till 40-års ålder. Samtidigt har nästan halva befolkningen över 50 år någon grad av tandlossning, den munsjukdom man börjat se som en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar enligt tidningen Vårdfokus.

Utgår man från färsk forskning så finns det anledning att sköta sin munhälsa för att hålla sig frisk och leva länge.

– Man misstänker att det faktiskt finns en skadlig inverkan på många delar i kroppens olika system just när man har en sådan här kronisk inflammation, Angelika Lantto.

”Vet att inflammationen inte är bra”

Specialisttandläkaren understryker samtidigt att det är viktigt att förstå att forskningen hittills bara funnit samband mellan tandförlust och tidigare debut för demens. Det är inte är samma som sak som att ha funnit orsaken.

– Till exempel brukar man säga att det det finns ett samband mellan försäljning av glass och drunkningsolyckor. Men det betyder inte att det är lättare att drunkna bara för att man äter glass. Men det vi vet är att den här inflammationen inte är bra, säger Angelika Lantto.

Hur kan man förebygga tandlossning?

Egenvården, ingenting kan ersätta den. Hur mycket vi än går till tandläkaren så måste man borsta tänderna två gånger om dagen med flortandkräm och rengöra mellan tänderna, säger Angelika Lantto.

I videon hör du forskarnas olika teorier om varför tandförslust kan vara en riskfaktor för tidigare debut av demens.

Tandlossning

  • Obehandlad tandköttsinflammation kan angripa tandens fäste i käkbenet och leda till tandlossning, parodontit.
  • Får bakterier ligga kvar i tandköttsfickan förkalkas de och blir till tandsten. Tandköttsfickan blir allt djupare och bakterierna tränger längre ner, vilket leder till att tandens fäste förstörs. Tanden blir alltmer rörlig och kan i värsta fall förlora hela sitt fäste.
  • Tandlossning läker efter behandling med en bestående vävnadsskada det vill säga det fäste som tanden förlorat återbildas inte.
  • Tandlossning är en kronisk sjukdom vilket innebär att den kommer tillbaka om den dagliga munhygienen efter behandlingen försämras eller upphör.
  • Tandlossning upptäcks genom att kontrollera om tandköttsfickorna blöder (inflammation) och mäta om de är fördjupade och samtidigt se på röntgenbilder.

Så undviker du tandköttsinflamation och tandlossning

  • Borsta tänderna morgon och kväll, extra noga vid tandköttskanten.
  • Gör rent mellan tänderna med tandtråd, mellanrumsborste och/eller tandsticka.
  • Regelbundna besök hos tandhygienist eller tandläkare är viktigt för att upptäcka sjukdom tidigt.

Källa: Folktandvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet