Så kan du upptäcka allvarliga riskfaktorer i munnen – syns redan i 40-årsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vetenskapliga bevis pekar på att dålig tandhälsa kan vara en riskfaktor för att utveckla flera allvarliga sjukdomar. Men om man upptäcker riskfaktorerna i tid och behandlar den dåliga munhälsan så finns det gott om hopp att eliminera den riskfaktor som kan leda till allvarlig sjukdom.

Både forskare i Sverige och runt om i världen har upptäckt flera kopplingar mellan dålig munhälsa och ett flertal allvarliga sjukdomar.

– Man har hittat många kopplingar mellan parodontit eller tandlossning och allmänsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och även cancer och de är i sin tur är allvarliga sjukdomar, säger parodontologen Anna Arespång som arbetar vid specialistandvården vid Region Norrbotten.

”Det som händer i munnen är inga bagateller”

Tack vare att forskningen kan visa på samband mellan tandhälsan och övriga kroppen så har också den allmänna sjukvården blivit bättre på att koppla in tandvården, berättar tandspecialisten.

– Det som händer i munnen är inga bagateller. Hela kroppen är ett och samma system som hänger ihop och det man har kunnat visa är att infektionen ger ökad inflammation i kroppens blodkärl och det kan påverka många organ, säger Anna Arespång.

Bör vara vaksam på vissa tecken

Det finns alltså goda skäl att se över sin mun med jämna mellanrum och vara vaksam på tecken på dålig munhälsa. Inte sällan visar de sig så tidigt som i 37-40-årsåldern.

– Om man har ett infekterat sår på armen kanske man snabbt gör något åt det. Men om man blöder i munnen är det inte alltid man inser att det kan vara en allvarlig muninflammation, säger Anna Arespång.

Tandlossning kräver livslånga insatser

Går man länge utan att åtgärda problemen kan det gå så lång att man drabbas av tandlossning.

– Det är en sjukdom som inte är enkel att bota med ett enda besök. Det är en kronisk sjukdom som kräver uppföljning och livslånga insatser. Framförallt med egenvård men också med regelbunda kontroller, säger Anna Arespång.

I videon hör du vilka varningstecken i munnen som ska tas på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.