Förslaget: Flytta högstadiet från Vidsel

Uppdaterad
Publicerad

Grundskoleverksamheten på Korsträsk skola flyttas till tätorten och högstadieundervisningen i Vidsel flyttar till Älvåkraskolan. Det är i alla fall vad kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta.

Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Tomas Egmark tillsattes utredningen av skolorna, som förslagen baseras på, av flera sammanlänkande anledningar.  

– Det handlar om ekonomi, kompetensförsörjning och att inte utbildningens kvalité ska bli lidande, säger han. 

När det kommer till skolan i Korsträsk föreslås kommunstyrelsen att skolbyggnaden ska rivas och att förskoleklass till årskurs tre flyttar till tätorten från och med höstterminen 2020. 

Idrottshallen föreslås byggas om till förskoleavdelning

Förskolebyggnaden föreslås säljas medan den nuvarande matsalen i idrottshallen föreslås byggas om till förskoleavdelning så att det går att bedriva verksamhet i nya lokaler från och med 2021.

Förutom Korsträskskolan finns också förslag kring Vistträskskolan och Vidselskolan. Förskoleklass till årskurs tre på Vistträskskolan föreslås läggas ner från och med hösten 2020. Eleverna skulle i och med det erbjudas undervisning i Älvsbyns tätort eller Vidsels grundskola.

 Föreslås flytta till instutitionsbyggnaden

Högstadieverksamheten på skolan i Vidsel föreslås flytta till Älvåkraskolan, medan undervisningen för grundskolan föreslås fortsätta i nuvarande högstadiebyggnad samtidigt som låg och mellanstadiebyggnaden lämnas. Förskolan föreslås flytta till instutitionsbyggnaden.

Frågan om en flytt av högstadiet i Vidsel har varit på tapeten tidigare, då gick 54 elever där. Enligt utredningen beräknas det nästa läsår vara 23 elever.

-  Vi har inte tagit beslut i vår grupp som vi har i slutet av veckan, men i grunden har inget förändrat. Jag skulle gärna se en bred överenskommelse, säger Tomas Egmark.

”Dramatiskt att lägga ner byaskolor”

Berit Hardselius, gruppledare för centerpartiet i Älvsbyn, menar att kommunen bör göra en djupare analys innan några beslut tas.  

-– Det är drastiskt att lägga ner byaskolor och flytta högstadiet från Vidsel till Älvsbyn, som förslaget ser ut. Det kommer att påverka områdena runtomkring, säger hon och fortsätter:

– Sedan är vi medvetna om att det är ont om pengar i kommunen, men vi tycker inte att det är rätt väg att gå utan större genomgångar. 

Förslagen kring skolorna Kommer tas upp hos kommunstyrelsen på måndag och efter det i kommunfullmäktige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.