Redan efter första häktningsförhandlingen drog åklagare Kristoffer Sahlin tillbaka häktningsframställan och samtliga försattes på fri fot. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Familj begärdes häktad för äktenskapstvång – släpptes på fri fot

Publicerad

Fyra personer ur samma familj begärdes häktade misstänkta för att ha försökt gifta bort en 17-årig flicka. Men redan efter första häktningsförhandlingen drog åklagare Kristoffer Sahlin tillbaka häktningsframställan och samtliga försattes på fri fot.

De fyra personerna tillhör samma familj och är alla bosatta i Luleå. Två av dem är 22 år, en 24 år och en är 42 år. De anhölls under tisdagen och begärdes häktade på fredagen av kammaråklagare Kristoffer Sahlin.

– Det är fyra personer som försökt gifta bort en familjemedlem. Brottsrubriceringen är äktenskapstvång, sa Kristoffer Sahlin strax innan häktningsförhandlingarna inleddes klockan 11 vid Luleå tingsrätt.

Släpptes fri

Efter att den första av fyra familjemedlemmar, en 24-årig man som är bror till den 17-åriga flickan, släppts fri av Luleå tingsrätt drog åklagaren tillbaka sin begäran om att de tre övriga ska häktas.

– Jag gör det eftersom att tingsrätten inte ansåg att det förelåg sannolika skäl för häktning i det första fallet. Eftersom det handlar om samma brott så ansåg jag det inte vara någon idé att i dagsläget försöka få de tre övriga häktade på samma grunder, säger kammaråklagare Kristoffer Sahlin.

Åklagaren hade begärt de fyra familjemedlemmarna häktade på sannolika skäl misstänkta för äktenskapstvång, vilket är den högre misstankegraden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer