Ulla Rova är enhetschef vid Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå och där man nu öppnat en avdelning för unga med demens.

Första boendet för unga dementa i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Demens kan slå till redan i 30-årsåldern. Nyligen öppnade det första skräddarsydda boendet i Norrbotten för unga med demens. Behoven hos de yngre skiljer sig markant från äldre med demens.

Det är en ovan syn som möter den här morgonen på Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå – en nyöppnad avdelning för unga som lider av demens. Aktiviteten skiljer sig tydligt från hur vården brukar arbeta med äldre som lider av demens.

– Man är fysiskt intakt. Man har familj, en maka eller make som är ute i arbetslivet och barnen är små eller i tonåren. Så det är en helt annan situation än när man är äldre och insjuknar, säger Ulla Rova som är enhetschef vid Midskogens vård- och omsorgsboende i Luleå.

Svårare för unga med demens

Här fokuserar man inte på äldre, utan på unga med demens.

– Det första personalen gör på morgonen är att planera aktiviteterna. På sommaren kan altandörren stå öppen så att de boende kan gå fritt ut och in. De kan kratta, klippa gräsmattan och grilla. Det är också populärt att bada bastu, dansa, promenera och lyssna på musik, både individuellt och i grupp, säger Ulla Rova.

Personalen ska kunna ta på sig joggingskorna

Här har man dessutom tagit bort kvarboendeprincipen, vilket innebär att när den boende inte längre klarar den typen av aktiviteter som den unga avdelningen erbjuder, så får man flytta till en avdelning inom huset.

Än så länge har bara fyra personer flyttat in här, men efter renovering och uppfräschning finns plats för nio, något man beräknat ska täcka behovet i Luleås kommun.

Men eftersom det är brist på den här typen av vård i övriga Norrbotten så kan det bli så att någon får komma hit från en annan kommun i framtiden.

– Om man vill flytta till en annan kommun och är ung kan eventuellt den möjligheten finnas, säger Ulla Rova.

Hur friska i kroppen är dom som bor här?

– En del kan promenera en mil eller springa för kroppen är precis som hos mig eller dig. Och det är ju samma sak för personalen att de skall kunna ta på sig ett par gympaskor och fara ut och springa, säger Ulla Rova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.