-Vi ser att patienter som behandlas med blodförtunnande läkemedel mot stroke, förefaller ha lägre risk för att utveckla demens över tid, säger Mårten Rosenqvist, överläkare Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus. Foto: TT arkiv

Så vanligt är demens bland yngre

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det ungefär 9 000 personer i Sverige under 65 års ålder som drabbats av någon form av demens, detta enligt hjärnfonden.

Demens kan drabba personer redan i 30-årsåldern.

Att få en demenssjukdom som ung kan vara svårare än för den som är över 65, då det saknas nationella riktlinjer inom vården för den gruppen, samtidigt som de flesta boenden är anpassade för just äldre.

Vanligaste formen av demens är Alzheimers, som drabbar mellan 60 och 70 procent av de demenssjuka. Där är det första tecknet ofta att närminnet sviker. Men det finns även andra sorters demens, som vaskulär demens, frontallobsdemens eller Lewykroppsdemens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.