Första coronafallet konstaterat i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det första coronafallet är konstaterat i Norrbotten. I helgen testades nio norrbottningar för coronasmitta efter att de rest i Italien och fått förkylningssymtom. Provsvaren kom under måndagen.

Nio tester skickades till Umeå för analys. Vid 17-tiden kom beskedet att en person smittats av coronaviruset.

– Den smittade är en kvinna som varit på resa i Italien och kommit hem innan symtomen brutit ut, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt vid Region Norrbotten.

Han konstaterar att det därför är oklart om hon ovetandes hunnit smitta någon annan. Kvinnan tog själv kontakt med sjukvården.

– Hon har varit observant på sina symtom eftersom hon har varit i ett område i Italien där många är smittade. Helt rätt agerat, konstaterar Anders Nystedt.

– Jag förstår att en del blir oroliga över att en person i Norrbotten är sjuk, men jag vill betona att infektionen för de allra flesta ger en ganska vanlig förkylningsepisod. De som i första hand är i risk för att bli allvarligt sjuka är gamla människor och de med svårare hjärt- eller lungsjukdomar, säger Anders Nystedt.

Fler har testats under måndagen

Under måndagen har ytterligare två personer testats ifall de smittats av coronaviruset.

– Men de provsvaren har vi inte fått än, säger Anders Nystedt .

Ryktesspridning

Smittskyddsläkaren uppmanar norrbottningarna att vara försiktig med desinformation på exempelvis social medier.

– I helgen har det bland annat spridits rykten om att en person från Gällivare redan ska ligga isolerad på Sunderby sjukhus på grund av coronavirus men det stämmer absolut inte, det kan jag med flera på Sunderby sjukhus garantera.

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt varnade redan på förmiddagen att viruset skulle nå Norrbotten inom en snart framtid.

– Kristallkulan är grumlig, ingen kan ju veta så klart men med tanke på att sportlovet ägt rum en vecka senare här uppe så är det inte så konstigt om det kommer lite senare hit och det tror jag att det gör, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet