Tomas Jatko Kiruna IF och Håkan Bäckström Kiruna AIF Foto: SVT

Första derbyt på drygt 30 år i Kiruna

Publicerad

Måndag kväll skrivs hockeyhistoria i Kiruna, i alla fall med Kiruna-mått mätt. Då spelas det första derbyt på drygt 30 år. Det är en infekterad historia mellan föreningarna Kiruna AIF och Kiruna IF.

– Kirunapubliken har ju inte upplevt ett ishockeyderby på 30 år så det kommer säkert att bli intressant och en folkfest, säger Tomas Jatko, Kiruna IF.

– Nu känns det att det börjar pirra lite i magen. Man vill ju hålla på sitt lag, säger Håkan Bäckström, Kiruna AIF.

Det har varit en infekterad historia sedan AIF valde att åter starta sin hockeyverksamhet för tre år sedan. Detta efter att ha legat i dvala i – som AIF-anhängare själva säger – 11 159 dagar.

Historisk bakgrund

Konfikten har bland annat handlat om förråd, omklädningsrum och restaurangen. Och allting har enligt många Kirunabor en historisk bakgrund från när IFK Kiruna och sedan Kiruna AIF lade ner sin hockeyverksamhet.

– Det är som det sägs i Tornedalen: när det är fyra eller fem generationer, då glöms det – men inte före det. Så kanske det är i vår bruksort Kiruna, säger Håkan Bäckström.

Inte utrymme för två

– Fortfarande tycker jag att det inte finns utrymme för två elitsatsande hockeylag, det har ju ekonomin visat. För 30 år sedan hade vi 4,2 miljoner i skulder ihop. Idag har vi cirka 10 miljoner kronor, det måste man också förstå, säger Tomas Jatko.

Om det blir något samarbete mellan lagen i framtiden är dock oklart. 

– Vi sköter vårt och IF sköter sin verksamhet, säger Håkan Bäckström. 

– Sedan sportsligt, det får framtiden utvisa. Men som det ser ut just nu så samarbetar vi inte, säger Tomas Jatko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer