Åsa Nyström är första kvinnliga biskopen i Luleå stift. Foto: SVT

Första kvinnliga biskopen vigs in till helgen

Publicerad

Åsa Nyström vigs på söndag till biskop i Luleå stift – och hon blir den första kvinnan på uppdraget.

Hon är född i Umeå och har en bakgrund i EFS. Under de senaste åren har Åsa Nyström arbetat med prästutbildning och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan.

På söndag axlar hon ledarskapet i Luleå stift – så vad är det då just hon har att bidra med som stiftets nya biskop?

– Det ska du egentligen fråga dem som valde mig. Men om jag ska tänka själv så tror jag att de känner mig som en person som vill arbeta tillsammans. En person som vill att att vi tillsammans ska utveckla kyrkan i Luleå stift. Och att jag har en erfarenhet just av att leda och utveckla, säger den tillträdande biskopen.

Vill utveckla församlingslivet

Åsa Nyström pratar om att hon som biskop vill arbeta för att församlingslivet ska utvecklas.

– Jag vill stötta dem som arbetar och lever i församlingarna i att utveckla församlingslivet.

På vilket sätt tänker du att församlingslivet behöver utvecklas?

– Jag hör ofta att det finns en stark längtan efter en kyrka där människor känner att de erbjuds en plats, där de får känna sig hemma och får bidra och tas i anspråk. Och samtidigt en plats där man får vara skör och utsatt.

Första kvinnliga biskopen

Nyström blir Luleå stifts första kvinnliga biskop. Detta i ett stift där det på sina håll funnits ett motstånd mot kvinnliga präster, till exempel i den laestadianska rörelsen. Så hur kommer hon att hantera det?

– Min vilja är att få mötas till samtal. Att vi får lära känna varandara. Jag är övertygad om att vi ser varandra som kristna syskon och från den punkten får vi vidare, säger hon.

”Förväntan och glädje”

Åsa Nyström säger att hon känner sig hemma i många delar av stiftet. Den del hon är minst bekant med är Tornedalen och därför är också Tornedalen den plats hon kommer att ta sig an först.

Den tillträdande biskopen avslutar intervjun med att säga att hon ser fram emot sitt nya jobb.

– Jag ser verkligen fram emot att få in i det här med förväntan och glädje, så är det. Jag ser fram emot att få höra människor dela sin tro, sina liv och sin glädje, och att få vara en resurs för Luleå stift, säger Åsa Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer