Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Ellinor Svensson berätta varför hon åkt ända från Skåne till Kiruna för att vara med och lösa lärarkrisen. Wiwi Aronsson, rektor vid Raketskolan, visar Ellinor runt henne sförsta dag på jobbet. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ellinor lämnade Skåne för att lösa akuta lärarkrisen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun jobbar febrilt för att lösa den akuta lärarbristen på nya Raketskolan. Och under tisdagen gjorde den första rekryteringen sin första arbetsdag.

– Beslutet fattade jag när jag såg hur krisartat det var, säger läraren Ellinor Svensson.

Ellinor Svensson kommer från Skåne och har 45 års erfarenhet som lärare. Nu är hon pensionerad men tog tillfället i akt att åka upp till Kiruna för att hjälpa till på nya Raketskolan.

Skolan höll stängt under förra veckan då personalen var helt utmattad och huvudskyddsombudet inte såg någon annan lösning än att införa skyddsstopp.

– Jag såg en artikel i tidningen att det behövdes folk här uppe. Beslutet fattade jag när jag såg hur krisartat det var här och att det verkligen behövdes lärare, säger Ellinor Svensson.

”Jobbat 45 år – men det här är nytt”

Förutom att hon gillar att resa så var just den ovanliga händelsen skyddsstopp en annan bakomliggande orsak till att Ellinor flyttade.

– Jag har jobbat som lärare i 45 år och har aldrig varit med om eller hört talas om att det har hänt. Så det här är nytt för mig, säger hon.

På fredag kommer ytterligar en lärare som rekryterats tillfälligt till Raketskolan.

I klippet hör du hur länge Ellinor kan tänka sig att stanna i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet