Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du huvudskyddsombudet Carina Lidberg beskriva den ohållbara arbetsmiljön på Nya Raketskolan i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Skyddsstopp på Nya Raketskolan i Kiruna – lärare helt utmattade

Uppdaterad
Publicerad

Nya Raketskolans skyddsombud stänger mellanstadiet. Skyddsstoppet gäller från klockan 07:30 på fredagen och anledningen är utarbetade lärare som är fysiskt och psykiskt utmattade. Drygt 230 elever och ett tiotal i personalen berörs.

– Det är en fruktansvärt olycklig situation. Det är hela samhällets ansvar att lösa, säger Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna.

Enligt kommunen handlar skyddsstoppet om personalbrist och utarbetade lärare.

– Det är en kraftig underbemanning som påverkar lärarnas hälsa. Personalen är väldigt forcerade och har andan i halsen. Man undviker att gå på toaletten för att hinna med och vissa har fått klåda, säger huvudskyddsombudet Carina Lidberg som nu drar i handbromsen.

Elever kan tvingas flytta på sig

Konsekvensen av den rådande situationen gör att elever kan komma att behöva byta skola eller klass och scheman ritas om. Nya Raketskolans rektor Wiwi Aronsson säger att läget är akut och man är nära en kollaps.

– Vi har bara två behöriga lärare just nu och jag behöver fem till. Beslutet om skyddsstoppet har tagits emot väl av personalen, säger Aronsson.

”Hela samhällets ansvar”

Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna, menar att hela samhällets drabbas när många föräldrar till de drygt 230 eleverna också måste vara hemma.

– Det är en fruktansvärt olycklig situation. Det är hela samhällets ansvar att lösa. Om det fortsätter kommer vi ha en mycket mer alarmerande situation. Det är inte bara en fråga skolan kan lösa, vi kan inte tvinga människor att utbilda sig till lärare, säger Viktoria Björklund.

Nya Raketskolan invigdes 2013 och har verksamhet för förskoleklass till årskurs nio, grundsärskola samt fritidshem.

Skolan kostade Kiruna kommun 210 miljoner att bygga, men har sedan invigningen bland annat drabbats av fuktproblem. Skolan har totalt runt 900 elever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.