Hör skyddsombudets glädje efter överenskommelsen om att lärarna nu får jobba hemifrån. Foto: SVT

Arbetsmiljöverket häver skyddsstoppet – lärarna får jobba hemifrån

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara två timmar hävdes skyddsstoppet av Arbetsmiljöverket på Nya Raketskolan i Kiruna kommun. Skyddsombuden har nu kommit överens med Kiruna kommun om att lärarna får arbeta hemifrån om verksamheten tillåter.

Det var i tisdags som skolans skyddsombud larmade att lärarna sitter trångt i sina arbetsrum. Trots detta fick inte lärarna arbeta hemifrån med förberedelser och planering för rektorerna.

Under fredagen införde skyddsombuden skyddsstopp från och med klockan 13.00 då de ansåg att arbetsgivaren inte gjort någon riskbedömning eller gett lärarna några åtgärder kring två jobbdagar nästa vecka.

Redan vid 15.00-tiden på fredagseftermiddagen hävdes skyddsstoppet av Arbetsmiljöverket då man ansåg att det inte fanns en omedelbar allvarlig risk för liv och hälsa. Men skyddsombuden har tillsammans med andra parter kommit överens om att lärarna kommer att få jobba hemifrån, både före och efter jul.

– Det känns som en väldigt stor seger då många kan välja att jobba hemifrån eller välja att jobba på arbetsplatsen, säger Emilia Vonkavaara.

SVT Nyheter Norrbotten söker rektorer och kultur- och utbildningschefen.

I videon ovan hör du skyddsombudet Emilia Vonkavaara om vad de och kommunen kommit överens om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.