Se hur trångt lärarna sitter i det gemensamma arbetsrummet. Trots det får de inte jobba hemifrån vid planering och förberedelser. Foto: SVT

Skyddsombud larmar: Lärare i Kiruna sitter trångt – nekas ändå hemarbete

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombuden på Raketskolan i Kiruna slår larm om att lärarna sitter trångt i sina arbetsrum. Men rektorerna låter inte lärarna arbeta hemifrån med förberedelser och planering – trots att utbildningsministern så sent som idag uppmanade till hemarbete om möjlighet finns.

Skyddsombuden Emilia Vonkavaara och Leena Appelqvist visar SVT Norrbotten de trånga arbetsrummen på lågstadiet på Nya Raketskolan där tio respektive 14 lärare arbetar. I videon ovan kan du se hur deras arbetsplats ser ut.

Rektorn hänvisar till politiska direktiv

Hittills har rektorerna på skolan sagt nej till deras begäran om att lärarna i högre grad ska arbeta hemifrån.

– Vi känner att vi inte kan göra någonting. Vi känner oss väldigt hjälplösa, säger Leena Appelqvist, skyddsombud.

När SVT Norrbotten når rektorn för lågstadiet på skolan hänvisar hon till direktiv från politiken. Samtidigt som ansvarig politiker säger att personalfrågor sköts av cheferna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.