Hör skyddsombuden på Nya Raketskolan i Kiruna – här är åtgärderna de vill se. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Skyddsstopp på Kirunaskola – lärarna kan inte hålla avstånd

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags slog skyddsombuden på Nya Raketskolan i Kiruna larm om att lärarna inte får jobba hemifrån. Nu agerar de själva och inför skyddsstopp.

– Vi kommer inte överens med arbetsgivaren, säger skyddsombudet Emilia Vonkavaara.

SVT Nyheter Norrbotten kunde redan i tisdags berätta att lärarna anser att de sitter för trångt i deras arbetslokaler.

Förhandlingar med arbetsgivaren har pågått men parterna kommer inte fram till någon lösning. Det innebär att skyddsstoppet börjar gälla från klockan 13.00 idag fredag.

– Vi begär skyddsstopp för att arbetsgivaren varken har riskbedömt eller gett oss åtgärder kring måndag och tisdag, säger Emilia Vonkavaara, skyddsombud.

Kräver digitala lösningar

Lärarna har två kompentensutvecklingsdagar, måndag och tisdag, innan de själva går på julledighet. Dessa kommer att genomföras via en digital plattform. Eftersom eleverna går på jullov kommer de inte att påverkas av skyddsstoppet.

Under fredagen kommer skyddsombuden, tillsammans med Kiruna kommun och Arbetsmiljöverket, sitta i ett gemensamt möte för att hitta lösningar.

SVT Nyheter Norrbotten söker rektorer och kultur- och utbildningschefen.

I videon ovan kan du höra vilka åtgärder skyddsombuden kräver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.