Foto: TT ARKIVBILD

Så ser förslaget till skolstruktur i Kiruna ut

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag ska politikerna ta ett inriktningsbeslut kring ett förslag till ny skolstruktur i Kiruna från kultur- och utbildningsförvaltningen. Bland annat föreslås att mellanstadieelever i Jukkasjärvi och Tuolluvaara ska bussas till centrala Kiruna.

Nästa kommer många elever och lärare i Kiruna att få byta skola. Då ska en ny skolstruktur vara på plats och nu börjar konturerna skönjas för hur det kan tänkas se ut.

Tre förslag

De har tagits fram tre förslag från förvaltningen och enligt det senaste ska elever från årskurs 4-6 i Jukkasjärvi och Tuolluvaara börja på Triangelskolan i centrala Kiruna.

Så här kan förändringarna blir på övriga skolor.

Triangelskolan blir en renodlad mellanstadieskola: Årskurs 7-9 flyttas till Högalidskolan och årskurs 1-3 flyttas till Bergaskolan.

Högalidskolan blir en 4-9-skola: Årskurs 1-3 till Luossa- och Bergaskolan,

Bergaskolan blir en F-3-skola: Årskurs 4-6 flyttar till Triangelskolan.

Luossaskolan blir en F-3-skola: Årskurs 4-6 till Högalidskolan.

Nya Raketskolan fortsätter vara en F-9-skola.

Gäller bara skolorna i centralorten

Rune Lans (C) är vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden och anser att man är för tidigt i processen för att kunna säga något om förslaget.

– Det här är bara arbetsmaterial och vi får se vad mötet på torsdag om det, säger han.

Förslaget kring skolstrukturen gäller bara skolorna i centralorten och den närmaste omgivningen. Dock har skolpolitikerna fått en sammanställning som benämns ”Överväganden av budgetanpassningar”. Där utreds bland annat vad en flytt av elever från Svappavaara och Soppero till Vittangi skulle kunna ge för besparingar.

– Det arbetet har vi inte dragit igång ännu, säger Rune Lans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.