Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mariana Eld från föräldraföreningen i Jukkasjärvi om inriktningsbeslutet för nya skolstrukturen när det gäller skolan.

Föräldrarna förvånade efter förslaget: ”Samma beslut som vi protesterade mot”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om ny skolstruktur i Kiruna möts med en stor förvåning från föräldraföreningen i Jukkasjärvi. De menar att inriktningsbelsutet av Centerpartiet är detsamma som de protesterade mot när den dåvarande ledningen la fram sin skolstruktur 2015.

Då var argumentet från centerpartiet i en stor annons att Jukkasjärvi växer och förslaget att dra ner på skolan är obegripligt.

– Vi gjorde ju då en risk och konsekvensanalys på förändringen i Jukkasjärvi och den har inte förändrats. Folk flyttar till Jukkasjärvi, byn växer fortfarande och vi ser en risk med detta att byn kan stagnera.

– Våra farhågor redan från första början när den förra skolstrukturen kom 2015 var ju att den kommer att dra ner på årskurser och sen därefter lägger ner skolan. Och vi ser att det här förslaget är det vi befarade då, så vi kommer att ifrågasätta det här, säger Mariana Eld, från föräldraföreningen i Jukkasjärvi.

Hösten 2020

Inriktningsbeslutet ska ut på en remissrunda till skolorna och föräldrar innan beslut tas i februari. Förändringen sker hösten 2020.

– Nämnden har tagit ett inriktningsbeslut det innebär att det är vad vi har för avsikt att göra. Nu ska förslaget ut på en remissrunda så att alla berörda har en chans att tycka till innan vi tar det slutgiltiga beslutet, säger Annica Henelund (C) ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Gruppledaren för Socialdemokraterna, Kennet Nilsson, säger att de avvaktar remissrundan innan man uttalar sig i detalj men förslaget är bra på det sättet att man nyttjar skollokalerna bra och att behöriga lärare fördelas till varje årskurs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer