Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Annica Henelund om varför man väntar med eventuella skolnedläggningar till år 2024.

Ny skolstruktur i Kiruna införs 2020

Publicerad

Till hösten 2020 kommer många elever och lärare i Kiruna att få byta skola. Då ska en ny skolstruktur vara på plats. Men skolnedläggningar blir det inte tal om förrän 2024.

Under tisdagen presentade skolförvalningen samt kultur- och utbildningsnämnden planerna för hur skolan i Kiruna ska se ut i framtiden. Bakgrunden är framför allt bristen på behöriga lärare som gör att man behöver samordna och koncentrera lärarresurserna på ett bättre sätt.

Under 2019 ska man samla in synpunkter och idéer, och allt ska mynna ut i ett skarpt förslag som ska antas av politikerna i början av nästa år.

Den nya skolstrukturen handlar i mindre grad om besparingar

De underskott som skolan i Kiruna har dragits med har man, enligt kultur- och utbildningsnämndens ordförande Annica Henelund (C), till stor del redan kommit tillrätta med.

– Vi har sett till att rektorerna inte anställer fler än vad de har budget för, säger hon.

Minskning av antalet lärarassistenter

Direktiven kommer framför allt att resultera i en minskning av antalet lärarassistenter på skolorna. Samtidigt planeras en satsning på skolhälsovården med nyanställningar av kuratorer,sköterskor och psykologer.

I klippet berättar Annica Henelund om varför man väntar med eventuella skolnedläggningar till år 2024. Ni hör också nytilträdde skolchefen Eva Lönnelid om syftet med en ny skolstruktur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer