Stora elevförflyttningar väntar i Kiruna.

Ny skolstruktur innebär stora elevförflyttningar i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna har tagit ett inriktningsbeslut om en ny skolstruktur som innebär stora förflyttningar av elever i centrala Kiruna, Jukkasjärvi och Tuollavaara.

Det blir stora elevförflyttningar inom centrala Kiruna enligt inriktningsbeslutet. Förändringen innebär bland annat att Triangelskolan ändras från att i dag vara en F-9 skola till en mellanstadieskola. Högstadieeleverna flyttas till Högalidskolan som blir en 4-9 skola. Mellanstadieeleverna från Tuollaskolan och Jukkasjärviskolan flyttas till Triangelskolan.

– Vi vill inte att våra barn ska åka till stan från mellanstadiet, vi vill helst ha en F-6 skola i Jukkasjärvi, säger Mariana Eld, från föräldraföreningen i Jukkasjärvi.

– Förändringen handlar om i första hand om likvärdig utbildning, höja kvalitén för så väl för våra elever som för vår personal. Den skapar starkare arbetslag, det blir fler lärare som kan jobba tillsammans och för eleverna blir det fler jämnåriga kompisar på den skola man går säger Annica Henelund (C) ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

Se inriktningsbeslutet i faktarutan nedan.

Här är inriktningsbeslutet:

Visa

Högalidskolan blir en mellanstadieskola 4-6 och en högstadieskola 7-9. F-3 eleverna flyttas till Luossaskolan och Bergaskolan.

Triangelskolan som idag är en F-9 skola blir en mellanstadieskola 4-6. F-3 elever flyttas till Bergaskolan och 7-9 elever till Högalidskolan.

Bergaskolan blir en F-3 skola istället för som idag F-6. Elever flyttas till Triangelskolan och förskolan Backen flyttas till Bolagsskolan.

Luossaskolan som idag är en F-6 skola blir en F-3 skola. Mellanstadiet flyttas till Högalidskolan.

Jukkasskolan blir en F-3 skola. Eleverna från mellanstadiet flyttas till Triangelskolan.

Tuollaskolan blir en F-3 skola. Mellanstadiet flyttas till Triangelskolan

Nya Raketskolan fortsätter att vara en F-9 skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer