Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolchefen om vad skolledningen på Nya Raketskolan nu ska göra för att få tillbaka eleverna i undervisning så snart som möjligt. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Skolchefen om skyddsstoppet: ”Vi lever inte upp till skolplikten”

Uppdaterad
Publicerad

Utarbetade lärare har gjort att skyddsstopp införts på Nya Raketskolan i Kiruna – i nuläget lever Kiruna kommun inte upp till skolplikten. Under fredagen kommer skolledningen arbeta fram en plan för att skolans över 200 elever ska få undervisning så snart som möjligt.

– Vi pratar inte om veckor, vi måste vara snabbare än så. Det kan handla om några dagar, säger Viktoria Björklund, skolchef i Kiruna.

Enligt skolchefen Viktoria Björklund är det som är aktuellt just nu bland annat att flytta elever till andra skolor och ändringar av scheman.

Grundproblemet på Nya Raketskolan handlar om lärarbrist.

Lärarkrisen i Norrbotten

– Det är få som söker till lärarutbildningar. Vi har svårt att få människor. Vi har en låg arbetslöshet och många söker sig till andra branscher.

”Vi har också en svår bostadsfråga”

Kommunen kommer nu att försöka jobba med internutbildningar för att försöka få fler lärare.

– Vi har också en svår bostadsfråga. Nya Raketskolan har haft möjlighet att rekrytera personal från andra delar av Sverige men har inte lyckats med det för människor har ingenstans att bo i Kiruna, säger Viktoria Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet