Foto: SVT

Förstudien till nya Kiruna sjukhus kostar LKAB drygt 20 miljoner kronor

Publicerad

Under 2021 ska region Norrbotten ta fram ett underlag för att beräkna kostnaden för ett nytt sjukhus i Kiruna och bara förstudien kommer att kosta 20 miljoner kronor, en summa som LKAB ska stå för.

Region Norrbotten har lagt ut information om avtalet om det nya sjukhuset i Kiiruna på sin hemsida och det visar sig att det arbetet ska pågå ända fram till årsskiftet.

”Ett annorlunda sjukhus”

Det handlar om verksamhetsinnehåll, funktioner och ytor och vad det kommer att kosta LKAB.

Enligt uppgifter till SVT blir det lågt räknat en kostnad på drygt två miljarder kronor, men ersättningsbeloppet för LKAB kan förändras av resultatet av förstudien, som bara den kommer att kosta gruvbolaget 20 miljoner kronor.

”Parterna är överens om att Kirunas nya sjukhus kommer att vara utformat på ett annorlunda sätt än dagens Kiruna sjukhus. Verksamheten ska effektiviseras för att möjliggöra ett bättre nyttjande av Kirunas nya sjukhus.” skriver region Norrbotten.

Ska vara klart 2026

– För LKAB är en fungerande vård på våra verksamhetsorter av stor betydelse och vi känner oss trygga med att regtionen kommer att säkra tillgången till god sjukvård även i framtiden. LKAB tror också att regionen kan genomföra projektet med god kostnadskontroll.

Enligft planerna ska det nya sjukhuset vara klart 2026 och det gamla sjukhuset ska rivas senast 2030.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet