Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen. Foto: SVT

LKAB tar strid om avtalet om Kiruna sjukhus

Publicerad

LKAB tar strid om avtalet om en förstudie för att bygga ett nytt sjukhus i Kiruna – ett beslut som ska fattas på onsdagen.

– Vi kan inte acceptera era ändringsförslag i avtalet, säger LKAB-direktören Stefan Hämäläinen.

Det är deformationerna i marken på grund av framtida gruvdrift som gör att det nuvarande sjukhuset i Kiruna måste rivas och enligt planerna ska ett nytt sjukhus stå klart 2026.

Hemligt brev till regionledningen

Kostnaden för sjukhuset ska LKAB stå för, men det ursprungliga avtalet har delvis ändrats, enligt gruvbolagets representanter som reagerar starkt på det.

Hela frågan är sekretessbelagd, men det ska handla om att regionen vill ha principen nyckel-mot-nyckel, ett gammalt sjukhus mot ett nytt, men LKAB vill betala ut en klumpsumma.

Så här skriver Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandling i ett hemligt brev till regionledningen, som SVT tagit del av:

”Det är viktigt för LKAB att det från början är tydligt att det är en monetär ersättning som kommer att utgå för Kiruna sjukhus och att det är nuvarande yta och funktion som ska ersättas. Mot bakgrund av det kan vi inte acceptera era ändringsförslag i avtalet”.

LKAB räknar fram ersättning

LKAB-direktören skriver i sitt brev att gruvbolaget kommer att räkna fram en ekonomisk ersättning för det gamla sjukhuset och presentera det för regionledningen under 2021.

”Detta tillvägagångssätt, att vi utreder och beräknar ett ersättningsbelopp, tillämpar vi mot övriga sakägare som berörs av samhällsomvandlingen och det brukar fungera bra. Det ger er möjlighet att bygga upp ett nytt sjukhus i Kiruna”, skriver Stefan Hämäläinen.

Regionrådet Kenneth Backgård tror att det förändrade avtalet kommer att klubbas igenom på onsdagens regionstyrelse – trots LKAB:s kritik.

– Som jag ser det finns det majoritet för förslaget, men i övrigt har jag inga kommentarer. Det råder sekretess kring ärendet och det gäller alla. Om SVT tagit del av en skrivelse så får andra ta ansvar för det. Jag har inga kommentarer till skrivelsen, säger han.

Tror du att det blir förseningar på grund av avtalsbråket?

– Nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet