Sökandet pågår efter en fjällvandrare som försvann sent på måndagskvällen. Foto: SVT

Försvunnen fjällvandrare är nu i trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Den man som varit försvunnen i Kirunafjällen sedan måndagskvällen är återfunnen. Han är nedkyld men ska i övrigt må bra.

Mannen som är i 20-årsåldern anmäldes försvunnen på måndagskvällen av sin jämnåriga kamrat. Vännerna hade slagit upp ett tält vid Tjäktjastugan och sedan hade mannen försvunnit på en egen vandring.

Fjällräddningen inledde en stor räddningsinsats tidigt på måndagsmorgonen men mannen har själv tagit sig till Tjäktjastugan där han senast sågs innan försvinnandet.

– Stugvärden ringde vid tjugo över nio och meddelade att mannen är tillbaka, säger Liv Fahlén, kommunikatör vid polisen.

Dåligt väder stoppade sökinsats

Det var kamraten som anmälde att mannen var försvunnen.

– Han var senast sedd klockan halv fyra på måndagseftermiddagen och  då han inte kom tillbaka anmäldes han försvunnen strax före klockan nio på kvällen, säger Liv Fahlén.

På grund av dåligt väder kunde räddningsinsatsen inte påbörjas under kvällen och natten.

Klockan halv sju på tisdagsmorgonen åkte två civila helikoptrar med  en handfull fjällräddare för att söka efter mannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.