Försvaret i Norrbotten får mer pengar

Publicerad

Regeringen har ökat anslagen till försvaret med totalt 1,44 miljarder kronor fram till 2018. I Norrbotten är det bland annat F21 som får ta del av tillskottet.

Fredrik Bergman, flottiljchef F 21 i Luleå, hoppas att tillskottet av pengar kommer innebära att de får göra fler flygövningar och hålla igång verksamheten på den nivå som de vill.

– Vi har redan varit uppe på vårt skjutområde i Vidsel och fällt skarp ammunition som en del av det här ökade anslaget, säger Fredrik Bergman.

Pengar till övning

Regeringen har bestämt att försvarsmakten får mer pengar, totalt handlar det om 1,44 miljarder kronor fram till 2018. Exakt vilken summa som hamnar i Norrbotten vet man inte, men klart är att pengarna bland annat kommer användas till utökad övningsverksamhet. Och något som kom som en överraskning var att utbetalningarna började redan i oktober i år.

– Att det kom nu i höst redan ser vi ju bara som positivt eftersom våra soldater ska öva och det är det som gör att de blir dugligare på sikt. Det är positivt att vi får mer pengar för övningsverksamhet, säger Bergman.

Säkerhetsläget påverkar

Att utbetalningen kom tidigare än väntat tror Fredrik Bergman har att göra med det ändrade säkerhetsläget i Sverige. Bland annat efter att man för några veckor sedan upptäckte undervattensaktivitet i Stockholm skärgård.

– Man tycker nu att vi ska visa upp att försvarsmakten finns här och det är klart att det är en konsekvens av det ändrade säkerhetspolitiska läget, säger Bergman.

Men det är inte bara F 21 som får ta del av pengarna, även förbanden i Boden känner av tillskottet.

– Vi har använt en del av pengarna till att öva men vi har också använt dem till att förbättra matrialstatusen och skynda på reparationer som ligger och väntar, berättar Olof Granander, regementschef Norrbottens regemente

Bättre vapen

Det handlar om materiel som tidigare varit förrådsställt och som nu ska få sig en uppdatering och översikt. Stridsfordon, vapen och uniformer för att nämna några saker. Olof Granander berättar att det är ett arbete som pågått under en längre tid men att de tack vare tillskottet förhoppningsvis kommer ha råd att höja statusen på sakerna snabbare än tänkt.

Vad gäller övningsverksamheten så har Norrbottens regemente inte legat på latsidan under hösten heller.

– Vi har haft beredskapsövningar både i Kalixtrakten och Umeå med hemvärnet. Nu senast gjorde vi även en övning där vi flyttade 50 personer till Gotland och startade upp ett stridsvagnskompani där, säger Granander.

Hur har det här mottagits av de anställda?

– Alla känner nog en ökad motivation när man känner att man tas på allvar och får möjligheter att träna på det vi ska göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer