Foto: SVT

Advokaten: ”Det är tjänstefel”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren fortsätter att utreda det så kallade huvudvittnen i Kalamarksärendet. Det handlar bland annat om att gå igenom hans beslagtagna dator och telefon.

”Jag ser det som tjänstefel.” säger hans försvarsadvokat.

Det var i fredags som Luleå tingsrätt beslutade att inte häkta den 44-årige man som varit huvudvittne i Kalamarksrättegången för medhjälp till mord och rån.

Tingsrätten gick inte ens med på en utredningshäktning eftersom det inte fanns skälig misstanke till brott.

Kalamarksmordet

”Inte rättsligt grundat”

Försvarsadvokat Marko Tuhkanen var nöjd när han pratade med SVT Nyheter Norrbotten i fredags.

– Det är otroligt glädjande. Nu kan jag och min klient andas ut.

Men det var precis det de inte kunde.

Åklagare Jens Göransson håller fast vid att 44-åringen varit med och planerat brottet och går vidare med utredningen, bland annat via analyser av hans beslagtagna dator och telefon.

Så under helgen slog Marko Tuhkanen larm till jouråklagaren.

– Vi har förskt stoppa det här eftersom skälig misstanke är det minsta som krävs för tvångsmedel som att beslagta datorer och telefoner. I nuläget har åklagaren ingen rättslig grund för det han tänker göra och här har vi hamnat i clinch med varandra, säger Marko Tuhkanen.

Lindrigt tjänstefel

Försvarsadvokaten  har krävt att Luleå tingsrätt omedelbart ska häva beslagen av 44-åringens dator och telefon för att det formellt sett inte finns någon skälig misstanke.

– Vi räknar med att få ett besked under måndagen.  Åklagaren har ingen rätt att gå igenom min klients dator eller telefon efter beslutet i häktningsförhandlingen, säger Marko Tuhkanen.

Vad tycker du om åklagarens agerande?

-  Det är tjänstefel, rent objektivt. Nu skulle jag bedöma det som ringa tjänstefel eftersom omständigheterna är lite speciella.

– Vi har berättat för åklagaren vad som gäller och han fortsätter ändå. Det ska bli intressant att se vad som händer på måndag. säger han.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt åklagare Jens Göransson för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet