• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Försvarsmakten säger nej till en Hybrit-anläggning i Luleå Foto: SVT

Försvarsmakten säger nej till Hybrit-anläggning i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten motsätter sig en placering av Hybrits demonstrationsanläggning på Svartön i Luleå. Det framgår av remissvaret som skickades igår.

Hybritprojektet handlar om att producera järnsvamp med vatten istället för koldioxid som restprodukt.

Tiden för remissvar inför byggandet av den kommande anläggningen i Luleå eller Malmberget går ut under tisdagen och skrivelsen från Försvarsmaktens högkvarter skickades igår.

Här framgår att Försvarsmakten motsätter sig en placering på Svartön/Hertsöfältet men har inget att erinra avseende ett bygge i Vitåfors vid Malmberget.

Påverka flygverksamheten

Anläggningen skulle påverka Luleå/Kallax flygflottilj och Junköns skjutfält som utgör ett riksintresse för totalförsvarets militära del. Det 150-200 meter höga reduktionstornet som hör till anläggningen skulle påverka flygflottiljens verksamhet.

Dessutom skulle kraftledningarna som enligt planen ska dras från Boden som bedöms bli 30-40 meter höga beröra lågflygningsområdet negativt.

”Den sammantagna bedömningen är att föreslagen demonstrationsanläggning skulle medföra påtagligskada på riksintresset Luleå/Kallax flygflottilj”, skriver Försvarsmakten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet