Försvarsministern positiv om återinrättande av regemente

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist återinrättandet av regementet i Arvidsjaur. ”Ett naturligt steg att ta”, säger han.

I maj förra året föreslog Försvarsberedningen att Norrlands dragonregemente (K4) återinrättas i Arvidsjaur.

Nu kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist saken.

– Jag kommer att föreslå regeringen att återupprätta regementsstatus för Jägarbataljonen i Arvidsjaur. Vi har i dag 200 anställda och 140 värnpliktiga där och jag anser att det är ett naturligt steg att ta, säger Peter Hultqvist (S) i tv4:s morgonsändning under måndagen.

Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S) ser positivt på försvarsministerns utspel.

– Vi är glada, det är ett ytterligare steg i rätt riktning för att återetablera K4. Det är en klok politik, säger hon.

Vad skulle det betyda för Arvidsjaur?

– För Arvidsjaurs kommun är det oerhört viktigt. Vi får anta att det innebär fler invånare och där med mer rörelse och underlag för handeln. Men framförallt ger den ökad framtidstro.

I vår kommer förhandlingar som ska ligga till grund för Försvarspropositionen i höst hållas. Enligt Försvarsdepartementet kommer namnet Norrlands Dragonregemente K4 då troligtvis bli aktuellt igen. Sara Lundberg tror att återupprättandet kommer bli aktuellt igen kring 2022.

– Jag tror starkt på det här. Det råder stor samstämmighet i behovet av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.