Försvarsmakten vill återinrätta regementet K 4 i Arvidsjaur. Foto: TT/Arkvbild

Försvarsmaktens klartecken: Vill återinrätta regementet K 4 i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad
Försvarsmakten delar försvarsberedningens uppfattning att armén ska inrätta ett regemente med ytterligare en jägarbataljon, K 4, i Arvidsjaur.
– Det är glädjande att man inser vilken hög kvalité som redan finns här och att man vill utöka den, säger Ulf Starefeldt, kommunchef i Arvidsjaur.

Under fredagen har Försvarsmakten presenterat sin analys av de föreslag som försvarsberedningen, där alla riskdagspartier ingår, tog fram i våras för att ett starkare försvar.

”En tydlig vilja”

Men försvaret kommer inte att kunna upprusta i den takt som försvarsberedningen föreslagit, då det enligt Försvarsmaktens analys saknas sammanlagt 55 miljarder kronor under perioden 2020–2030.

Ulf Starfeldt låter sig inte nedslås av att försvaret ekonomiskt ser ut att stärkas långsammare än väntat.

– Det finns en tydlig vilja att satsa på K4 även om ingenting är helt klart förrän riksdagen har klubbat beslutet. Från kommunens sida arbetar vi målmedvetet för att ha vara rejält förbereda när regementet återinrättas. Det ska finnas skolor, bostäder och annan service, säger Ulf Starefeldt.

Försvarsmakten föreslår även att arméns befintliga verksamhet utökas i Boden samt på att antal andra ställen i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret i Arvidsjaur

Mer i ämnet