Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar regementschefen Teddy Larsson om återuppbyggnaden av K 4:s krigsorganisation i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

K 4 i Arvidsjaur växer – soldater för strid och spaning tredubblas

Uppdaterad
Publicerad

Jägarregementet K 4 i Arvidsjaur kommer att växa. I dag består regementet av en jägarbataljon – men inom en tioårsperiod kommer det att finnas två jägarbataljoner och tre gånger så många jägarsoldater.

– Det känns fantastiskt bra, säger regementschefen Teddy Larsson.

Just nu pågår arbetet med att rusta försvaret i Sverige. Vid Norrlands dragonregemente K 4 i Arvidsjaur håller man på att bygga upp krigsorganisationen.  

–  I dagens krigsorganisation har vi cirka 500 färdigutbildade soldater, men inom tio år kommer det att finnas 1 600, säger Teddy Larsson, chef för K 4. 

Försvaret i Arvidsjaur

Även antalet värnpliktiga kommer att fördubblas till cirka 300 per år från 2025.   

”Arméns främsta resurs för strid”

För 32 år sedan ryckte regementschefen Teddy Larsson in som värnpliktig i Arvidsjaur och under åren 2014- 2016 var han chef för jägarbataljonen, som han anser spelar en viktig roll för försvaret.  

– Vi är arméns främsta resurs för strid och spaning på djupet av motståndargruppering i subarktisk miljö. Våra jägarsoldater verkar i hårt klimat och svår terräng, säger han till SVT.  

I klippet berättar regementschefen om återuppbyggnaden av K 4:s krigsorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret i Arvidsjaur

Mer i ämnet