Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överstelöjtnanten Jerker Persson om det ökade intresset för utbildningarna i Arvidsjaur. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Utländska förband köar för att öva i Arvidsjaurs mörker och kyla

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens vinterenhet i Arvidsjaur är just nu högintressant. Allt fler utländska förband lockas till vinterenhetens utbildningar i kallt klimat. Bara under de senaste fem åren har antalet kursdeltagare femdubblats. 

– Intresset är så stort att vi har svårt att möta det, säger Jerker Persson, chef vid Försvarsmaktens vinterenhet. 

Försvarsmaktens vinterenhet är en del av Norrbottens regemente I 19 och verkar från två platser, Boden och Arvidsjaur. De senaste fem åren har efterfrågan på vinterenhetens kompetens och utbildningar ökat bland utländska förband. 

– Både nationellt och internationellt är intresset stort för att gå våra utbildningar. För fem år sedan hade vi cirka 45 utländska deltagare per år och i dag har vi 250, säger Jerker Persson, överstelöjtnant och chef för Försvarsmaktens vinterenhet.

Försvaret i Arvidsjaur

Hur kan ni tillmötesgå efterfrågan? 

– Dels använder vi de som tidigare har varit här och utbildat sig som instruktörer. På så sätt kan vi ta emot fler kursdeltagare.

Övar i snö, mörker och kyla

Det är framför allt officerare och befäl som kommer till Arvidsjaur för att öva i snö, mörker och kyla.

– Vi försöker lära dem vad man måste tänka på i vintermiljö. Tanken är att de sedan ska kunna utbilda sina enheter och förband, säger Persson. 

Varifrån kommer förbanden? 

– Det varierar. Vi har samarbete med ett antal nationer. USA är stort, de nordiska länderna, främst Danmark, men vi samarbetar även med andra länder.

I klippet berättar överstelöjtnanten Jerker Persson om det ökade intresset. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret i Arvidsjaur

Mer i ämnet