Fortsatt förbud mot farligt arbete på SSAB

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan på SSAB beslutade Arbetsmiljöverket om ett tillfälligt förbud. Nu vill myndigheten att förbudet ska kvarstå.

Det var efter dödsolyckan vid SSAB i Luleå som Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion och fann då allvarliga brister.

– Det var när Arbetsmiljöverket skulle inspektera olycksplatsen som de upptäckte de här bristerna. Kraven har ju inte direkt med dödsolyckan att göra då han klämdes ihjäl och det här handlar om arbete på hög höjd, säger IF Metalls skyddsombud på SSAB Roger Forsberg.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Använder inte skyddsutrustning

Bland annat upptäckte man att arbetstagare inte använder fallskyddsutrustning när de utför arbeten på högre höjd än två meter. Det fanns menade Arbetsmiljöverket ”en omedelbar fara för allvarliga personskador” och myndigheten utfärdade ett tillfälligt förbud om inte vissa villkor uppfylls. Bland annat ska skyddsräcken, arbetsplatsformar eller annan säkerhetsutrustning användas.

– Vi arbetar kontinuerligt med detta. Det stämmer inte riktigt att höghöjdsjobb förbjuds. Utan man förbjuder en viss grupp där det finns risk för fall, sa Åsa Bäcklin, kommunikationsansvarig på SSAB i Luleå då det första förbudet utfärdades.

Men enligt skyddsombudet Roger Forsberg har man valt att ta det ett steg längre.

– Arbetsmiljöverket har kopplat de här kraven till en särskild arbetsgrupp men vi har valt att se över allt arbete på hög höjd på hela arbetsplatsen. Och vi kommer nu att jobba med att se till att alla på SSAB har nåtts och förstått säkerhetsrutinerna när man arbetar på hög höjd, säger Roger Forsberg.

Förbud bör kvarstå

Nu kräver Arbetsmiljöverket att förbudet ska kvarstå. Dessutom riskerar SSAB vite på 400 000 kronor varje gång de bryter mot förbudet.

– Det är ju alltid tråkigt när vi brister i säkerheten. Extra tråkigt när arbetsmiljöverket är de som upptäcker det och inte vi.

Arbetsplatsolyckan på SSAB i april då en man omkom efter han klämts fast på en travers var den femte dödsolyckan på fem år inne på SSAB:s område i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omkom i arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå

Mer i ämnet