Gränsen fortsätter att vara stängd för norrbottningar. Foto: SVT/Hans Sternlund

Fortsatt stängd gräns till Norge för norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Norge öppnar för in- och utresor till fler länder i Europa samt för resor till och från tre sydligaste länen i Sverige. Men för norra Sverige gäller fortsatt karantänregler.

Det är resande från länen Kronoberg, Skåne och Blekinge som den norska regeringen öppnar för. Det nya reglerna presenterades av justitieminister Monica Mæland på en presskonferens vid lunchtid på fredagen.

Karantänreglerna kommer att uppdateras var fjortonde dag, vilket innebär att rödmarkerade områden på den norska regeringens karta kan komma att grönmarkeras och vice versa.

Det var den 16:e mars som Norge stängde sina gränser för att minimera smittspridningen av coronaviruset.  Tre månader senare öppnade Norge gränserna till alla nordiska länder utom Sverige, med undantag för Gotland.

Idag, fredag, kom alltså beskedet att Norge öppnar upp för de tre sydligaste länen. Resor från Norge till övriga svenska län avråds, och den som ändå åker får räkna med att sitta i karantän vid återkomsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet