Världsarvet Laponia Foto: SVT Arkiv

Förvaltningen av världsarvet Laponia förlängs fyra år

Publicerad

Regeringen förlänger Laponiatjuottjudus som är föreningen som förvaltar världsarvet Laponia. Laponiaförordningen gäller nu till och med 31 december 2022.

Föreningen Laponiatjuottjudus består av de nio samebyarna som finns i Laponia, Gällivare och Jokkmokks kommuner, länsstyrelsen i Norrbottens län och Naturvårdsverket. Föreningen har haft hand om förvaltningen av de nationalparker och naturreservat som ingår i världsarvet Laponia sedan 2013.

− Laponia är ett av våra mest skyddsvärda områden i Sverige. Det är Europas största sammanhängande naturlandskap och har spår av samisk verksamhet flera tusen år tillbaka i tiden. Nu ger regeringen föreningen fortsatt förtroende att arbeta vidare på den inslagna vägen de kommande åren, säger miljöminister Karolina Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.