Vaktbolaget Väktarskolan har överklagat Region Norrbottens beslut att utesluta företaget från en ny upphandling. Nu stoppar förvaltningsrätten regionens upphandling. Foto: SVT

Domstol stoppar Region Norrbottens upphandling av vaktbolag

Uppdaterad
Publicerad

Vaktbolaget Väktarskolan har överklagat Region Norrbottens beslut att utesluta företaget från en ny upphandling.

Förvaltningsrätten har därför beslutat att regionen inte får ingå avtalet förrän rätten prövat frågan.

Väktarskolan har enligt regionens tilldelningsbeslut ”gjort sig skyldig till allvarliga fel i yrkesutövningen” och ”ett väsentligt kontraktsbrott” och därför uteslutit vaktbolaget från den nya upphandlingen, som i stället gick till Avarn Security – trots att det blev nästan 100 000 kronor dyrare per månad.

Stoppar avtalet

Regionens tjänstemän har fram till nu inte förklarat vad de formuleringarna står för och de handlingar som SVT begärt ut har hemligstämplats.

Men samtidigt har Väktarskolan överklagat regionens beslut till förvaltningsrätten för att företaget menar att regionens uteslutning saknade laglig grund och för att inte ha blivit behandlade på ett likvärdigt och icke-diskriminerande sätt.

På fredagen fattade förvaltningsrätten beslutet att regionen inte får ingå avtal gällande upphandlingen förrän rätten bestämt något annat.

Förvaltningsrätten stoppar alltså upphandlingen av bevakningen av regionens verksamhet i Luleå, Sunderbyn, Boden, Piteå och Kalix i väntan på rättslig prövning.

”Jag är segerviss”

Väktarskolans vd Patrik Nicklasson är nöjd med beslutet om upphandlingen,  som enligt honom är värd sex till sju miljoner kronor på nio månader.

– Förvaltningsrätten har uppenbarligen kommit till insikten att upphandlingen inte gått korrekt till väga. Jag är segerviss och jag är övertygad om att domstolen kommer att ge oss rätt och att vi får upprättelse, säger han.

Men vad händer nu?

– Ja, regionen har rätt att direktupphandla för 470 000 kronor, men det räcker bara till några några veckors bevakning. Hur de ska hantera det får regionen själv avgöra.

Högre anbudssumma

SVT har sökt regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson, utan att lyckas nå henne, men upphandlingsjuristen Joel Bergström skriver så här i ett e-postmeddelande:

”Avarn Security offererade en högre anbudssumma än Väktarskolan, men då Väktarskolan uteslöts från att delta i upphandlingen tilldelades Avarn Security kontrakt. Regionen kommer att under nästa vecka lämna in ett yttrande till förvaltningsrätten för att bemöta Väktarskolans yttrande.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.