Fossilfria transporter om fyra år

Uppdaterad
Publicerad

År 2022 kan låta långt bort, men det är faktiskt bara fyra år dit.
Då, ska alla Polarbröds transporter vara fossilfria. Alltså gå på järnväg, eller i fordon som går på el, eller fossilfria bränslen.

I Älvsbyn produceras 5,5 ton bröd per timme. Det blir 2500 lastbilar på ett år. Inom 4 år ska alla köra fossilfritt. Redan nu rullar fyra stycken på biobränslet HVO.

Polarbröds inköps- och logistikchef Johan Granberg för samtal med bilindustrin:

– För att kunna driva på utvecklingen så har det varit viktigt för oss att ha en dialog med både fordonstillverkare och drivmedelstillverkare.

Råvaror på räls hela vägen

Precis utanför väggen till bageriet står en tågtransport med mjöl som pumpas rakt in i fabriken. Men trots att järnvägsrälsen går bara ett stenkast bort så lastas inte brödet direkt på tåg i Älvsbyn.

– Rent infrastrukturellt så finns förutsättningar idag att lasta brödet direkt i Älvsbyn, men för att detta ska vara möjligt i framtiden behöver den totala godsvolymen från Älvsbyn vara större, säger Johan Granberg.

Istället rullar 8-10 lastbilar per dag till Luleå, där hälften av dem lastas om till tåg för vidare transport till Nässjö, Göteborg och Helsingborg.

Från 1 juni börjar också Stockholmsleveranserna också gå på räls till Rosersberg. Från och med då kräver Polarbröd att de som kör brödet från tåget ska vara fossilfria för att få uppdraget.

Stor kund kan ställa krav 

Det här är Sveriges tredje största brödtillverkare och omsatte 880 miljoner kronor 2017. Och är man en stor kund kan man ställa krav.

– Absolut så är det, och jag skulle säga att sedan 2012 när vi påbörjade det här arbetet så har mycket förändrats. Man är lite mer medveten idag om vikten av miljöfrågorna och att vi också agerar, säger Johan Granberg.

Vad är ditt nästa drag?

– Mitt nästa drag här är nog elektrifierad distribution, säger Johan Granberg.

Fossilfria transporter är en del av företagets hållbarhetsarbete. De andra är elförsörjning, råvaror och förpackningar.

Får ni några omställningsbidrag för era fossilfria projekt?

– Vi är inte sökt eller tagit emot några omställningsbidrag kopplat till vårt hållbarhetsarbete. Hela vårt hållbarhetsarbete är en mångmiljoninvestering, vi ligger i framkant och driver på utvecklingen. Samtidigt är det en utmaning för oss att nå ut med vad vi faktiskt har åstadkommit och i nästa steg att få kompensation för de satsningar vi gör.

Närodlad plast

De traditionella plastpåsarna är snart utbytta mot andra, till största delen baserade på sockerrör. Företaget deltar i ett samarbete kring att ta fram plast ur spill från svensk skogsindustri. Projektet heter ”Närodlad Plast” och är ett projektbaserat samarbete mellan Sveaskog, Södra, SEKAB, Borealis, Trioplast, Tetra Pak, NorgesGruppen, Polarbröd och ICA.

– Det är klart att själva lösningen på plastproblematiken är sannolikt inte sockerrör utan det är någon annan råvara och det kan ju exempelvis vara att vi tar vara på spill från den svenska skogsindustrin för att göra plast i framtiden, säger Johan Granberg.

Polarbröd i Älvsbyn är det första livsmedelsföretag som signerat utmaningen 100 procent fossilfria transporter år 2022. Polarbröds samtliga transporter från Norrland till trakten söder om Gävle kommer att ske med tåg från och med 1 juni.

Företaget når därmed sin fulla potential när det gäller att nyttja järnväg. Här är hela listan på dem som antagit utmaningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter