Naturfotografen Magnus Winbjörk från Tjautjas fick stor uppmärksamhet i maj, när han fångade mötet mellan vargen och björnen som ser ut att kramas. Kvaliteten på bilden ifrågasattes – så säger han om bilden idag. Foto: Magnus Winbjörk

Fotografens bevis – så ser björnvargskramen ut i original

Uppdaterad
Publicerad

Minns du vargen och björnen som ser ut att kramas? Nu har naturfotografen Magnus Winbjörk från Tjautjas publicerat originalbilden på det förtrollande mötet.

Det var i maj som SVT berättade om fotot som fick enorm uppståndelse i sociala medier. Magnus Winbjörk trodde själv att djuren var på väg att ryka ihop – men istället ser det ut som att de gosar in sig i varandras pälsar.

– Det var en helt magisk upplevelse, och någonting jag drömmer om att få uppleva igen och då förhoppningsvis i bättre ljusförutsättningar, säger han.

Närkontakt eller synvilla?

Just bildkvaliteten på det första fotot var en vattendelare. Står djuren verkligen och myser eller står vargen i förgrunden?

Rovdjursexperten Benny Gäfvert var inte övertygad.

– Det är häpnadsväckande och unikt om det sker en närkontakt. Jag bedömer det som osannolikt, men det ska bli spännande att se originalbilden, sa Gäfvert till SVT då.

– Att björnen och vargen var nära varandra är det inget tvivel om, huruvida de är så nära så de rent av har kroppskontakt kan jag tyvärr inte uttala mig med säkerhet om, säger Magnus Winbjörk.

– Vi pratar nog om max några centimeter eller en decimeter.

”Bevara den så äkta det bara går”

Han tillägger att han i efterarbetet med just denna bild valt att låta den vara så oredigerad som möjligt.

– Jag vill försöka bevara den så äkta som det bara går och förmedla ögonblicket så som det var.

Resten är upp till betraktaren att avgöra. Här ser du originalbilden.

I klippet nedan hör du när SVT intervjuade Magnus Winbjörk i maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Winbjörk om det spektakulära djurmötet i skogen. Foto: Magnus Winbjörk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.