I en hiss i Boden misstänktes minst en våldtäkt ha ägt rum.

Frias från två fall av våldtäkt mot barn

Publicerad

Två ungdomar i Boden som fällts för våldtäkt mot barn har fått tingsrättens dom prövad i hovrätten – och en av dem frias helt.

Enligt Luleå tingsrätts dom tidigare i år så har de båda tonåringarna begått våldtäkter i Boden på minderåriga. De ska vid tidpunkten för händelserna i maj 2018 ha varit 17 år respektive 15 år.

Annan bedömning

Nu har Hovrätten i Övre Norrland granskat tingsrättens domar och hovrätten anser inte 17-åringen kan fällas för att ha våldtagit två barn. Frikännandet innebär också att han slipper utvisning.

När det gäller den yngre tonåringen går hovrätten på tingsrättens dom och anser att han gjort sig skyldig till fem fall av våldtäkt mot barn, däremot frias han från ett fall av misshandel i maj förra året. Han ska avtjäna åtta månader inom den slutna ungdomsvården och sedan utvisas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer