Friskola kan bli lösningen

Publicerad

Beslutet att lägga ner byaskolorna i Piteå har skapat starka reaktioner.

Jenny Nyström har beslutat att sälja huset i Lillpite och flytta till stan efter signaler kom att skolan skulle stänga.

– Jag vill inte bo kvar om mina barn ska vara tvungna att åka väldigt långt för att ta sig till skolan, säger hon.

Skolor i Piteå

Igår kom beslutet att lägga ner tre byaskolor i Piteå. Den första som läggs ner är Hemmingsmarks skola, den ska stängas till hösten. Alterdalens skola i Altersbruk och Lillpite skolan är planerade att stänga till hösten 2015.

Jenny Nyström köpte huset i Lillpite 2009 men när det började talas om att skolan skulle stängas valde hon att sälja huset.

– Byn tappar sitt värde. Det kommer inte bli attraktivt att bo här längre eller att flytta hit. Varför ska barnfamiljer flytta ut om det inte finns en skola? säger hon.

Vill starta friskola

Nu har föräldrar gått samman för att rädda kvar skolorna i byarna. Både i Hemmingsmark och Lillpite har ansökningar skickats in för att få starta friskolor.

– Diskussionen började direkt när nedläggningshotet kom på tal och ganska snabbt blev vi en grupp som arbetade för att få in en ansökan. Intresset bland föräldrar har varit stort, säger Charlotte Karlberg.

Allt färre elever

Sviktande elevunderlag är en orsak till att skolorna nu läggs ner. Beslutet är del i den nya skolstrukturen som enligt kommunledningen handlar om att säkerställa den pedagogiska kvalitén i skolorna i hela kommunen. Att föräldrar nu vill starta friskolor i de aktuella byarna kan kommunalrådet förstå, men hon säger att kommunens lösning är bättre.

– Jag har full respekt för att de gör detta arbete. Men jag tror att det helhetsgrepp som vi nu tar är det bästa för den pedagogiska kvalitén och för utvecklingen på landsbygden, säger Helena Stenberg (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolor i Piteå

Mer i ämnet