Branden i flerfamiljshuset var kraftig när räddningstjänsten anlände men kom under kontroll. Polisen arbetar med ett ärende i samband med branden. Foto: Amanda Liikamaa, SVT

Man skjuten av polis i samband med brand i centrala Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Det började brinna i ett flerfamiljshus på Östermalm i Luleå på lördag kväll. Under sin insats i samband med branden sköt polisen en man i 30-årsåldern. Han avled senare av sina skador. Mannen misstänktes för mordförsök och mordbrand.

Det första larmet kom strax efter halv sju, och brandkåren var på plats cirka tio minuter senare.

– Det är en fullt utvecklad brand, sade SOS Alarm då.

Inledningsvis var två ambulanser på plats, men hade inte ännu inte lastat någon patient vid 19.20. En stund senare berättar SOS Alarm att två personer är förda till sjukhus:

– Två personer har lastats i ambulans, och ytterligare en ambulans står framme på plats. Men enligt räddningstjänsten är det är lugnt på platsen, säger larmoperatören.

Sköts av polis

Strax innan 22.30 skrev polisen i ett pressmeddelande att en man skjutits av polisen i samband med insatsen. Ungefär en timme senare kom uppgifter om att mannen hade avlidit på sjukhuset. Polisen vill inte gå in på detaljer, men säger att han blev skjuten i kroppen.

Mannen misstänktes för grov mordbrand samt mordförsök.

”Grovt brott”

– Det är ett grovt brott. Det här är brottsplatsen. Därför har vi spärrat av runt hela platsen för att våra tekniker ska få jobba i lugn och ro, säger polisen Per Hartman till SVT:s utsända.

Niclas Forsslund, befäl på RLC, säger att mannen påträffades i anslutning till branden.

– Och polisen var i en sådan situation att man gjorde den bedömningen att använda sitt vapen, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Johan Aittamaa, även han befäl på RLC, finns det ett flertal målsägande, och den som har blivit allvarligast skadad har fått rökskador på grund av branden.

Polisen är dock förtegen i övrigt.

Vet du mer? Tipsa oss via mejl: norrbotten@svt.se

Brand i bostadsfastighet på Östermalm i centrala Luleå. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.