Mannen som åtalas för att ha fuskat på ett förarprov med hjälp av hörsnäcka riskerar villkorlig dom och dagsböter. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Försökte fuska till sig körkortet i Piteå – skrev förarprovet med hörsnäcka

Uppdaterad
Publicerad

En man skrev förarprov i Piteå med hörsnäcka. Trots att han på heder och samvete försäkrat att han skulle genomföra provet utan otillåtna hjälpmedel. Nu riskerar han att dömas för osann försäkran, grovt brott.

Händelsen inträffade i Piteå kommun den 20 september ifjol. I stämningsansökan yrkar åklagaren på att brottet ska bedömas som grovt eftersom ”den tilltalades osanna uppgift är systemhotande och skulle ha kunnat leda till att han erhöll körkort på felaktiga grunder”, och något som i sin tur hade kunnat påverka trafiksäkerheten.

Kan dömas till villkorligt och dagsböter

I bevisningen finns det bland annat ett vittne som ska ha sett mannen bära hörsnäckan, det finns även övervakningsfilm och stillbilder från tillfället. Mannen har i förhör förnekat brott.

I ett liknande mål har Högsta domstolen tidigare bestämt påföljden villkorlig dom och dagsböter.

Osann försäkran

Ett brott som innebär att någon i skriftliga uppgifter som ska ges under ed eller på heder och samvete lämnar osanna uppgifter eller undanhåller sanningen, och att det innebär risk för att bevis kan bedömas på ett felaktigt sätt.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.