Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sametingsledamöter kommenterar stämningen. På bilden: Mikael Kuhmunen, ordförande för Sirges sameby, är en av författarna till debattartikeln. Foto: Paul Wennerholm/TT

Fyra år efter Girjasdomen – nu stämmer samebyar staten

Uppdaterad
Publicerad

Samebyarna i Lappland har ensamrätt att upplåta småviltsjakt och fiske ovanför odlingsgränsen. Det skriver fyra samebyar – som nu väljer att stämma staten.

Högsta domstolen slog 2020 fast i den så kallade Girjasdomen att samebyn med samma namn har ensam upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske.

Vill se ensamrätt i hela Lappland

Tre samebyar i Norrbotten – Sirges, Unna Tjerusj och Baste – samt Ran i Västerbotten anser att samma rätt gäller alla samebyar i Lappland. Det är en slutsats som samebyarna bedömer att den statligt tillsatta renmarkskommittén också dragit.

Rätten till fjälljakten

”Trots kommitténs slutsats att samebyarna har ensamrätt att göra sådana upp­låtelser, har inget förslag på lagändring lagts fram. Vi konstaterar att det uppenbarligen finns en ovilja från politiskt håll att acceptera rättsläget”, skriver representanter för samebyarna på Dagens Nyheters debattsida.

Hoppas på Girjaseffekten

De fyra samebyarna kommer att lämna in separata stämningsansökningar, den första på tisdagen. Att driva rättsprocesser är enligt debattörerna det enda sättet att få till en förändring:

”Det är tydligt att den enda möjliga vägen framåt för att vi ska få ett erkännande och respekt för våra rättigheter samt själva kunna förfoga över dessa, är att på samma sätt som Girjas gjorde vända oss till domstol.”

Under tisdagen kommer samebyarna och Svenska Samernas Riksförbund hålla en presskonferens på Johanneshov klockan 17:00.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020 vann Girjas sameby i Högsta domstolen om upplåtelse av fiske och småviltsjakt. Dåvarande ordförande Matti Blind Berg var på plats när HD meddelade domen. Hör hans kommentarer och känslor i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet