Det görs få anmälningar om köp av sexuell tjänst i Norrbotten och polisen Karin Markaberg säger att man ska trappa upp jakten på förbrytarna. Foto: Arkivbild/Anders Hjertström/SVT

Få anmälningar mot sexköpare i Norrbotten – fyrdubbel skillnad i grannlänet

Publicerad

Över tusen manliga nätkonton som öppet vill köpa sex. Men sedan 2017 har det bara gjorts 41 polisanmälningar om köp av sexuell tjänst i Norrbotten – i Västerbotten är siffran fyrdubbel. Skillnaden? Grannlänets polis jobbar mer riktat mot brottsligheten.

–  Vi kan bättre, säger Karin Markaberg, chef vid utredningssektionen i Norrbotten.

Prostitutionen i Norrbotten sker mycket på escortsajter där annonser ligger ute öppet med kontaktuppgifter. Över tusen manliga konton finns registrerade i länet där den absoluta majoriteten vill köpa sex.

Kvinnor vittnar om att de kan få upp till hundra kontaktförfrågningar i veckan men under 2020 gjordes det bara nio anmälningar av köp av sexuell tjänst i Norrbotten  jämfört med Västerbotten där det gjordes 50.

– I Västerbotten har man avsatt dedikerad polis som jobbar året runt alla veckor på året och det är klart att det gör skillnad i resultat, säger Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i norra Sverige.

Utredningschefen: ”Vi kan bättre”

Chefen för utredningssektionen i Norrbotten håller med om att det är stora skillnader och det kommer att finnas en samordnare som har prostitution som ett av sina ansvarsområden.

– De insatser vi har gjort har varit färre och inte gett samma effekt som i Västerbotten. Jobbar vi aktivt mot detta kommer vi få fler lagförda för det är så fungerar det med den typen av brott. Vi kan bättre, säger Karin Markaberg, chef vid utredningssektionen i Norrbotten.

Mellan 2017 och 2020 gjordes det 190 polisanmälningar om köp av sexuell tjänst i Västerbotten – i Norrbotten bara 41. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.