I brottsförebyggande syfte ringde polisen Tobias Anttila upp flera män i Luleå som varit i kontakt med en kvinna som säljer sex. Foto: Arkivbild/Filip Hannu/SVT

Polis ringde själv upp misstänkta sexköpare: ”Är nog ganska avskräckande”

Publicerad

För att hjälpa kvinnor ur prostitution söker polisen och myndigheter upp de som säljer sex vilket även kan ge information om sexköpare.

– Vi får mycket information om sexköpare. Det är inte så att de känner någon större sympati med köparna, säger Tobias Anttila, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen Region nord.

När Tobias Anttila började arbeta mot prostitution i Norrbotten så var kunskapen i länet låg men sen dess har polisen och hotellpersonal utbildats för att upptäcka det.

Han har själv varit med och sökt upp de som säljer sex mot ersättning och för två år sedan var han med när de träffade en utländsk kvinna som sålde sex som visade alla nummer till män som kontaktat henne.

– Vi fick telefonnummer till en väldigt massa män i Luleå. Det var ingenting som vi kunde lagföra men jag ringde upp männen och förklarade att deras nummer fanns och att vi ville berätta att har uppmärksammat dig och vill erbjuda stöd om de behöver, säger Anttila och fortsätter:

– Jag har ingen statistik men jag är övertygad om att det är ganska avskräckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.