Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Omma, Unna Tjerusj sameby, är en av fyra samebyar som vill ha rätt att förvalta jakten och fisket i sitt område. Foto: Stefan Karlsson/Hans Sternlund/SVT

Samebyar kräver snabbspår till jakt- och fiskerättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Fyra samebyar vill inte vänta på regeringens utredning av rennäringslagen och kräver ett snabbare spår för att få samma rättigheter till jakt och fiske som Högsta domstolen har tillerkänt Girjas.

Talma sameby var först ut i somras och skrev till länsstyrelsen och regeringen och krävde att omedelbart få rättigheter till förvaltningen av jakt och fiske. Länsstyrelsen sa nej och regeringen har fortfarande inte svarat.

Baste, Unna Tjerusj och Sirges samebyar har krävt egna möten med regeringen och har fått besked att de kommer att få träffa landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) någon av de första dagarna i december.

Förhoppningen av mötet:

– Det är att regeringen tillerkänner oss den rätt vi anser att vi har, så att vi också har rätt att förvalta jakten och fisket i våra områden, säger Helena Omma i Unna Tjerusj.

Låg tilltro till staten

Gemensamt för de fyra samebyarna är en låg tilltro till den utredning av rennäringslagen som regeringen ska tillsätta som en följd av Girjasdomen, eller av statliga utredningar av samiska rättigheter i allmänhet.

– Det var därför som Girjasprocessen påbörjades, för att samebyarna upplevde att våra rättigheter alltid förbisågs i alla processer, säger Helena Omma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet