Tvärtemot Girjasdomen vill Kirunapolitikern Krister Pounu (KD) att jakten och fisket ska tillhöra alla. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunapolitiker vill minska samebyarnas inflytande på jakt och fiske

Uppdaterad
Publicerad

Flera remissvar inför regeringens utredning av rennäringslagen handlar om att minska renskötselns inflytande. Kiruna kommun anser till exempel att lagen ska utformas så att det är tydligt att staten ska upplåta jakten och fisket i renskötselområdet.

”En lagstiftning som positivt särbehandlar en liten grupp och därmed gör skillnad på folk är en grogrund för konflikter och är inte förenligt med grundläggande mänskliga rättigheter”.

Så avslutas brevet som den politiska majoriteten i Kiruna har antagit som kommunens svar till regeringen. Enligt skrivelsen är Girjasdomen svårtolkad och otydlig och lagstiftningen borde ändras så att den ”inkluderar samtliga svenska medborgare.”

Lokalpolitikern Krister Pounu (KD) står bakom remissvaret och anser att samebyarna borde få ett minskat inflytande över jakten och fisket, även om det innebär ett steg i motsatt riktning till Girjasdomen.

– Någonstans måste man eftersträva lika rättigheter. Jakten och fisket tillhör alla, säger han.

Frågan lyft till riksdagsledamöter

Frågan kommer att bli aktuell även på riksplanet.

Fem kristdemokrater har redan skrivit en motion till riksdagen med samma slutsatser. Krister Pounu tror att det kommer att bli partiets hållning i frågan och han hoppas att fler partier kommer att ansluta.

– Vi har haft riksdagsledamöter som representerar oss i de frågorna på plats i Kiruna, och även från Sverigedemokraterna, Moderaterna och Centern. Jag är självklart i kontakt med mina riksdagsledamöter i den här viktiga frågan.

I klippet Krister Pounu utvecklar sina synpunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.