Hylsorna till höger är de som naturbevakare hittade på platsen där man misstänker att renskötarna sköt björnen från skoter. Foto: Adam Ihse/TT och polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra personer misstänks för grovt jaktbrott – hetsade björn utför stup

Uppdaterad
Publicerad

Fyra renskötare i en sameby i Norrbotten är misstänkta för att två gånger inom loppet av en vecka ha genomfört skyddsjakter på ett otillåtet sätt. De ska bland annat ha hetsat en björn med skoter under två dagar – tills björnen kastade sig ut från en klippa på 10-15 meter.

Händelserna utspelade sig i maj 2019 och nu har fyra personer i samebyn åtalats för grovt jaktbrott. Enligt åklagaren Christer B Jarlås, som leder åtalet, beror den långa handläggningstiden inte på polis eller åklagare.

– Det är de tilltalade som har valt advokater som är extremt upptagna. En av dem har också begärt mer utredningstid, säger han.

Skyddsjakten var beviljad – men inte tillvägagångssättet

Länsstyrelsen har i båda fallen beviljat skyddsjakt på björn som har rört sig nära renar i kalvningstid. Det är hur jakten har gått till som är föremål för utredningen.

Den 4-5 maj 2019 misstänks renskötarna ha jagat en björn med skoter. Under förföljelsen ska björnen ha varit så stressad att den ska ha kastat sig ut för en klippa. Björnen överlevde dock och nästa dag fortsatte förförjelsen.

Enligt samebyn hade björnen skadeskjutits och länsstyrelsen beviljade utökat jaktområde. Björnen sköts då från helikopter, vilket var tillåtet. Men länsstyrelsen misstänker att björnen inte alls var skadeskjuten och att renskötarna har vilselett länsstyrelsen att utöka området.

Kravet: Jaga med naturbevakare

Den 9-10 maj ansökte samebyn åter om skyddsjakt, men länsstyrelsen hade fattat misstankar om att allt inte gick rätt till förra gången och vill att naturbevakare ska vara med under jakten. Så blir det inte. Länsstyrelsens naturbevakare noterar senare att björnen har jagats av skotrar och att inga fotspår syns där björnen enligt dem har skjutits.

De misstänker att björnen sedan har släpats till en annan plats en kilometer därifrån för att det ska se ut som att allt har gått rätt till.

Fann tomhylsor vid platsen

Naturbevakarna har bilder av skoterspår vid sidan av språngspår från björnen som ska stärka deras uppgifter. De har också funnit tomhylsor vid platsen.

Christer B Jarlås säger att bilderna inte utgör någon tung bevisning.

– Det handlar om många saker som länsstyrelsen säger att de har gjort och inte gjort. Man måste uppfylla alla reglerna.

Alla fyra renskötare förnekar brott och hävdar i polisförhören att de har följt alla reglerna för skyddsjakterna. Rättegången väntas äga rum i februari 2022.

Naturbevakarnas bilder från skyddsjakten ska visa att björnen har förföljts med skoter, att den har varit hetsad och tagit språngsteg. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer