Advokat Sven Severin försvarar personen som var jaktledare vid det misstänkta brottet vid skyddsjakten på björn i Norrbotten. Foto: SVT/Arkiv

Jaktledarens advokat: ”Misstankarna har fått stora konsekvenser för renskötseln”

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Sven Severin företräder personen som var jaktledare vid det misstänkta brottet vid skyddsjakten på björn. Han tillbakavisar misstankarna som han menar redan nu har fått stora konsekvenser för renksötseln.

Sven Severin företrädde med framgång företagsledaren Karl Hedin i ett uppmärksammat mål kring en jakt på varg. Han är nu anlitad av ledaren som misstänks för en felaktigt utförd skyddsjakt på två björnar. 

Alla fyra misstänkta förnekar att de skulle ha brutit mot reglerna för skyddsjakten vid det aktuella tillfället för två år sedan.

Sven Severin ger inte mycket för bevisningen i form av bilder på skoterspår och språngsteg från en björn. De skulle bevisa att björnen har förföljts och hetsats.

Beslagtagna vapen

– Det går inte att fastställa när dessa avsatts eller av vem. Min klient har använt skoter för att lokalisera björnen. Vare sig terrängen i sig eller förhållandet att de närmast var barmark tillåter någon framfart med skoter som skulle möjliggöra att hetsa en björn.

Enligt Sven Severin har utredningen redan fått stora konsekvenser eftersom de misstänkta har fått sina vapen beslagtagna av polisen. De utgör viktiga redskap i rennäringen.

– Han kan nu inte avliva skadade djur till följd av rovdjursangrepp eller trafik. Det innebär även ett stort ekonomiskt avbräck att inte kunna jaga då älgjakten är en betydelsefull del av ekonomin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer